Grafológia

A legfontosabb, amit kaphatunk, az, hogy - amikor a kézírásunkról a grafológus véleményét olvassuk, - szinte teljesen magunkra ismerhetünk.

A grafológia tudományos eredményeit felhasználva a grafológus az intuíciója segítségével képes feltárni a személyiségvonásainkat. Felderíti a képességeinket, azt, hogyan gondolkozunk, milyen rugóra, milyen gyorsan jár az agyunk, szárnyal-e a fantáziánk, működik-e a kreativitásunk, milyen pálya érdekel valójában. Azt is látja, hogyan dolgozunk, mennyire vagyunk terhelhetők, megbízhatóak, tűrjük-e a monotóniát, vagy inkább a változatosságot kedveljük? Van-e vezetői vénánk, mekkora a kitartásunk, kiegyensúlyozottan éljük-e az életünket, vagy hangulati, indulati, érzelmi labilitások borzolnak-e minket. Nem marad titok a grafológus előtt az sem, hogyan viszonyulunk az embertársainkhoz, mennyire fűtenek az érzelmeink, mennyire vagyunk nyitottak a testi-lelki élmények és mások felé, a nagy vagy kisebb társaságot, vagy netán az egyedüllétet szeretjük-e inkább? Kideríti azt is, hogy milyen az önbizalmunk, az önértékelésünk, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, vágyunk-e nagyobb elismerésre, törekszünk-e fejleszteni magunkat? A grafológia segíthet abban is, hogy párkapcsolati problémák esetén hogyan tudunk javítani a helyzeten, segíthet tanácsot adni abban is, hogy mi, vagy a gyerekeink milyen pályát válasszunk, vagy alkalmasak vagyunk-e egy-egy munkakörre?

Láthatjuk tehát, hogy a grafológia eredményei segítenek minket abban, hogy jobban megismerjük önmagunkat, társunkat, gyerekeinket, vagyis megértsük az életünket.

A grafológia olyan, mint egy sebészszike, mert ezt használva belevágunk egy picit az emberbe, hogy eltávolítsuk belőle a rosszat, s helyet adjunk az újnak, a jónak. A grafológusnak a véleménye megfogalmazásakor őszintének, s etikusnak kell lennie, nem hazudhat sem a kliensének, sem a munkáltatójának semmilyen tekintetben. De mindig vigyáznia kell arra, hogy a grafológia „sebészszike”, melynek nem kíméletlen őszinteséggel kell vágnia, mert különben az illető lelke belehal a nagy őszinteségbe, s a sebészszike már akaratlanul is bonckéssé változott a kezében.